Μετέωρα, ο απόλυτος οδηγός για έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα

Για πολλούς, ένα ταξίδι στην Ελλάδα έχει να κάνει με την αρχαία πόλη της Αθήνας και τα αμέτρητα όμορφα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. Αλλά, στρέψτε το βλέμμα σας στην κεντρική Ελλάδα και θα βρείτε έναν από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς της χώρας, τα Μετέωρα. Κρυμμένα ανάμεσα στα βουνά της Θεσσαλίας, τα Μετέωρα είναι τόσο φυσικά όσο και ιστορικά συναρπαστικά χάρη στους μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς και τα μοναστήρια τους.

Επισκεφτείτε τα Μετέωρα και θα ζήσετε μια πραγματική απόλαυση καθώς θα δείτε το απίθανο θέαμα των αρχαίων μοναστηριών που αιωρούνται σε στενούς πυλώνες βράχου. Για να μην χάσετε τίποτα, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον οδηγό γεμάτο ταξιδιωτικές συμβουλές στα Μετέωρα.

Ένα σύντομο ιστορικό για τα Μετέωρα

Για να κατανοήσετε πλήρως γιατί τα Μετέωρα είναι τόσο ξεχωριστά, βοηθάει εάν πρώτα αποκτήσετε ένα μικρό υπόβαθρο για το τι είναι τα Μετέωρα και πώς προέκυψαν. Τα Μετέωρα είναι ενδιαφέροντα γιατί είναι και ένας τόπος με ασυνήθιστη τοπογραφία αλλά και ένας σημαντικός ιστορικός και θρησκευτικός χώρος. Είναι η αλληλεπίδραση αυτών των χαρακτηριστικών που το καθιστούν έναν τόσο μοναδικό προορισμό.

Τα Μετέωρα ορίζονται από μια σειρά από μεγάλους πυλώνες βράχου. Ενώ μερικά ξεχωρίζουν εντελώς από μόνα τους, άλλα συνεργάζονται με τη συνηθισμένη πλαγιά του λόφου για να σχηματίσουν κοιλάδες, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτο τοπίο. Είναι αυτοί οι όρθιοι βράχοι που δίνουν το όνομά της στην περιοχή. Μετέωρα μεταφράζεται χονδρικά σε "αιωρούμενο στον αέρα".

Αυτό το τοπίο από μόνο του θα ήταν αρκετό για τους τουρίστες, αλλά αυτό που κάνει τα Μετέωρα ξεχωριστά είναι ότι σε πολλούς από αυτούς τους βράχους βρίσκονται ελληνορθόδοξα μοναστήρια που χτίστηκαν τον Μεσαίωνα. Χτισμένα σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος για να αποφύγουν τους εισβολείς Τούρκους, τα ίδια τα μοναστήρια φαίνονται «αιωρούμενα στον αέρα».

Κάποια στιγμή υπήρχαν είκοσι τέσσερα μοναστήρια στα Μετέωρα, σήμερα μόνο έξι παραμένουν ενεργά. Αυτά τα έξι μοναστήρια, μαζί με τους μοναχούς και τις μοναχές τους έρχονται να δουν οι επισκέπτες στα Μετέωρα.

Πως θα φθάσετε στα Μετέωρα

Τοποθετημένα ακριβώς στη μέση της Ελλάδας, τα Μετέωρα δεν είναι και το πιο εύκολο μέρος για να προσεγγίσετε. Αν και αυτό από μόνο του περιορίζει τις επιλογές σας για το πώς να ταξιδέψετε στα Μετέωρα, για άλλους μπορεί να κάνει το ταξίδι λίγο πιο απλό. Μακριά από πολλούς άλλους σημαντικούς προορισμούς της Ελλάδας, είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψετε εκεί από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Χωρίς κοντινά αεροδρόμια, οι μόνες σας επιλογές για να φτάσετε στα Μετέωρα είναι με λεωφορείο ή τρένο.

Προσεγγίζοντας τα Μετέωρα με τρένο από την Αθήνα περιλαμβάνει ένα αργό περιφερειακό τρένο τρένο προς την πόλη της Καλαμπάκας. Η Καλαμπάκα είναι η βάση για τους περισσότερους ταξιδιώτες καθώς βρίσκεται στους πρόποδες των πανέμορφων βράχων των Μετεώρων. Υπάρχει απευθείας τρένο από την Αθήνα μία φορά την ημέρα που κάνει το ταξίδι σε λιγότερο από 5 ώρες. Επιπλέον, υπάρχουν μερικά πιο αργά τρένα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που συνδέονται μέσω Παλαιοφάρσαλου.

Όσο για το λεωφορείο, υπάρχει καθημερινό λεωφορείο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Καλαμπάκα, και χρειάζεται περίπου την ίδια ώρα για να φτάσετε εκεί.

Υπάρχει επίσης η επιλογή να νοικιάσετε το δικό σας αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μόνοι σας στα Μετέωρα. Όχι μόνο είναι η πιο γρήγορη επιλογή, αλλά θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε το δρομολόγιό σας όπως θέλετε.

Πώς να Περιηγηθείτε στα Μετέωρα

Δεδομένου ότι τα Μετέωρα καλύπτουν μια εκπληκτικά εκτεταμένη περιοχή, είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε πώς σκοπεύετε να μετακινηθείτε εκεί. Η σωστή επιλογή για εσάς θα εξαρτηθεί από το πόσο χρόνο έχετε εκεί, αλλά και από το πώς προτιμάτε να επισκεφτείτε τα αξιοθέατα. Για το πρώτο σας ταξίδι στα Μετέωρα, οι κύριοι τρόποι για να μετακινηθείτε είναι είτε με περιήγηση, οδήγηση ή περπάτημα.

1. Με περιήγηση

Εάν έχετε περιορισμένο χρόνο στην περιοχή και θέλετε να δείτε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα όσο το δυνατόν πιο εύκολα, τότε η περιήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα ξεναγήσεων για να διαλέξετε, από μια ολοήμερη ξενάγηση στα διάφορα μοναστήρια μέχρι μια περιήγηση που σας δείχνει μόνο τα καλύτερα σημεία ηλιοβασιλέματος. Στη συνέχεια, υπάρχουν και εκδρομές με δραστηριότητες, που απευθύνονται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, το φαγητό ή ακόμα και την αναρρίχηση.

Ωστόσο, οι δύο πιο δημοφιλείς εκδρομές είναι η Πανοραμική περιήγηση στα Μετέωρα και τα Μοναστήρια και η Περιήγηση Majestic Sunset. Η πρώτη ξενάγηση είναι το πρωί και η δεύτερη το βράδυ, που σημαίνει ότι μπορείτε να συμμετάσχετε και στις δύο την ίδια μέρα. Συμμετέχοντας και στα δύο, θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στα Μετέωρα. Όχι μόνο θα επισκεφτείτε όλα τα μοναστήρια αλλά θα γνωρίσετε και το απίστευτο ηλιοβασίλεμα από την περίφημη Πυλώνα της Αδραχτής.

2. Με αυτοκίνητο

Σε όλα τα Μετέωρα θα βρείτε δρόμους που κινούνται γύρω από το υπέροχο τοπίο. Οδηγώντας εδώ, μπορείτε να μεταβείτε γρήγορα ανάμεσα σε κάθε ένα από τα μεγάλα μοναστήρια χωρίς πολλή ταλαιπωρία. Κάθε μοναστήρι έχει το δικό του χώρο στάθμευσης, όπως και μερικά από τα γραφικά βλέμματα, που σημαίνει ότι η οδήγηση είναι αρκετά απλή.

3. Με περπάτημα/πεζοπορία

Αν και μπορεί να είναι ο πιο αργός τρόπος για να δείτε τα Μετέωρα, η πεζοπορία είναι ο προτεινόμενος τρόπος για να δείτε αυτό το μέρος της Ελλάδας. Τόσο από το Καστράκι όσο και από την Καλαμπάκα υπάρχουν μονοπάτια πεζοπορίας που πλέκουν την ύπαιθρο μέχρι το καθένα από τα μοναστήρια. Μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά απότομα και μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε την άκρη του δρόμου, αλλά τελικά θα δείτε πολύ περισσότερα Μετέωρα με τα πόδια από ό,τι μπορείτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τα Μετέωρα

Η εποχή του χρόνου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στα Μετέωρα. Ανάλογα με το πώς θα επιλέξετε να μετακινηθείτε και πώς σας αρέσει να αντιμετωπίζετε άλλους τουρίστες, θα σας ενημερώσει πότε είναι η καλύτερη στιγμή για εσάς. Ανάλογα με την προτίμηση, υπάρχει περίπτωση που πρέπει να γίνει για κάθε εποχή.

Τα Μετέωρα, που βρίσκονται στο ορεινό κέντρο της χώρας, είναι πολύ πιο δροσερά από τα νησιά της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι βιώνει πιο ήπια καλοκαίρια από τα νότια, οπότε η πεζοπορία στη ζέστη του καλοκαιριού δεν είναι και τόσο άσχημη. Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι εποχή αιχμής για την Ελλάδα και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς τα μικρά μοναστήρια μπορεί να γεμίσουν πολύ κόσμο. Εναλλακτικά, τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ ήσυχα για τα Μετέωρα το χειμώνα με θερμοκρασίες που μπορούν εύκολα να φτάσουν κάτω από το μηδέν. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι είναι πιο δύσκολο να βρείτε καταλύματα και μέρη για φαγητό, καθώς πολλές επιχειρήσεις κλείνουν εκτός εποχής.

Όπως συμβαίνει συχνά, η ενδιάμεση τουριστική εποχή είναι μια εξαιρετική στιγμή για να έρθετε στα Μετέωρα. Με πιο διαχειρίσιμους αριθμούς τουριστών, δεν θα αισθάνεστε συνωστισμένοι και θα πρέπει να βρείτε τον καιρό άνετο. Ακόμα καλύτερα όμως είναι να βλέπεις το τοπίο των Μετεώρων να ξεχειλίζει από χρώμα, είτε είναι τα άνθη της άνοιξης είτε το φύλλωμα του φθινοπώρου.

Πού να μείνετε στα Μετέωρα

Αν σκοπεύετε να μείνετε στην περιοχή για μια νύχτα ή περισσότερο, θα θέλετε να επιλέξετε ένα μέρος που σας δίνει πρόσβαση όχι μόνο στα αξιοθέατα των Μετεώρων αλλά και σε εστιατόρια και παρόμοια.

Ουσιαστικά, η επιλογή των τοποθεσιών σας αφορά μόνο δύο περιοχές, την πόλη της Καλαμπάκας και το γειτονικό χωριό Καστράκι. Κάθε ένα βρίσκεται στο ένα άκρο των κυριότερων μοναστηριών των Μετεώρων, ώστε να μπορείτε να οδηγείτε ή να περπατάτε από τα δύο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι απέχει μόνο περίπου 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του ενός στο άλλο, επομένως είναι εύκολο να μπείτε μεταξύ των δύο όταν χρειάζεται.

Ως το μεγαλύτερο από τα δύο, η Καλαμπάκα έχει περισσότερα καταλύματα και εστιατόρια, και εκεί φτάνουν τόσο το λεωφορείο όσο και το τρένο. Το Καστράκι από την άλλη είναι ένα μικρό χωριό με γραφική ατμόσφαιρα. Θα βρείτε ακόμα αρκετά εστιατόρια εδώ και πολλές επιλογές διαμονής, αλλά θα πρέπει να πάτε από το σταθμό του λεωφορείου ή του τρένου στην Καλαμπάκα.

Που να φάτε στα Μετέωρα

Για να αντέξετε κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων σας στα Μετέωρα, θα χρειαστεί να ανεφοδιαστείτε με καύσιμα. Αν και δεν υπάρχουν μέρη για να προμηθευτείτε φαγητό από τα μοναστήρια, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και καταστήματα τόσο στο Καστράκι όσο και στην Καλαμπάκα. Όντας η μεγαλύτερη πόλη, θα βρείτε λίγο μεγαλύτερη ποικιλία στην Καλαμπάκα, καθώς το Καστράκι έχει γενικά μόνο παραδοσιακά ελληνικά εστιατόρια.

Σε αυτά τα εστιατόρια μπορείτε να περιμένετε πολλά ελληνικά πιάτα όπως ψητά κρέατα, σαγανάκι, σαλάτες και άφθονα λαχανικά. Όλα αυτά συνδυάζονται καλύτερα με κάποιο ελληνικό κρασί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τοπικών ποικιλιών.

Ένα εξαιρετικό μέρος για να επισκεφτείτε είναι η Ταβέρνα Ξάραμα, αυτό είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό εστιατόριο στα μισά του δρόμου μεταξύ Καστράκι και Καλαμπάκα. Όχι μόνο το φαγητό είναι καλό εδώ, αλλά έχετε πολλές πιθανότητες να ακούσετε και κιθάρα με την ευγένεια της οικογένειας που έχει την ταβέρνα. Στο κέντρο του Καστρακίου, ένα άλλο μέρος που αξίζει να εξετάσετε είναι η Ταβέρνα Γαρδένια, η οποία έχει νόστιμα σουβλάκια.

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στα Μετέωρα

Δεδομένου ότι τα μοναστήρια είναι το κύριο επίκεντρο αυτής της περιοχής, δεν μπορείτε να έχετε ταξιδιωτικές συμβουλές για να επισκεφθείτε τα Μετέωρα χωρίς να μιλήσετε για καθένα από τα έξι ενεργά μοναστήρια. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια άλλα ορόσημα και αξιοθέατα, αλλά έρχεστε στα Μετέωρα για να δείτε αυτά τα μοναστήρια και πώς ταιριάζουν σε αυτό το αξιοσημείωτο τοπίο.

Σε κάθε ένα από τα κύρια μοναστήρια, θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα τέλος εισόδου. Εάν έχετε σφιχτό προϋπολογισμό, πρέπει να επιλέξετε μόνο μερικά μοναστήρια για να πάτε πραγματικά μέσα. Όσο για το πόσο χρόνο θα πρέπει να αφήσετε εδώ στα Μετέωρα, αυτό θα εξαρτηθεί από μερικά πράγματα. Εάν είστε σε περιοδεία ή οδηγείτε, είναι δυνατό να δείτε τα κυριότερα σημεία σε μια μέρα. Η πεζοπορία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, γίνεται καλύτερα σε δύο ημέρες, ώστε να μην βιαστείτε και να εξερευνήσετε λίγο περισσότερο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτά είναι τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στα Μετέωρα ανεξάρτητα από το πόσο καιρό βρίσκεστε εκεί.

1. Μονή Μεγάλου Μετεώρου

Το παλαιότερο και μεγαλύτερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, η Μονή του Μεγάλου Μετεώρου είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Αν και δεν είναι τόσο επισφαλής όσο τα άλλα μοναστήρια, η πέτρινη κορδέλα με τις σκάλες και τα αμέτρητα κτίρια το κάνουν να μοιάζει περισσότερο με οχυρωμένο χωριό παρά με μοναστήρι.

Μέσα σε αυτό το μοναστήρι του 14ου αιώνα, θα απολαύσετε όχι μόνο θέα στα Μετεώρια, αλλά και επιχρυσωμένες τοιχογραφίες αγίων και ένα μουσείο για την ιστορία των Μετεώρων. Το μουσείο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε για να δείτε κάποιο πλαίσιο σχετικά με τα μέρη που θα επισκεφτείτε.

Monastery in Meteora

2. Μονή Βαρλαάμ

Όχι πολύ μακριά από τη Μονή Μεγάλου Μετεώρου θα βρείτε το επόμενο μεγαλύτερο μοναστήρι, το Βαρλαάμ. Χτισμένο τον 16ο αιώνα, αυτό το υπέροχα διατηρημένο μοναστήρι μοιάζει σχεδόν με παλάτι χάρη στην παρθένα αρχιτεκτονική του. Στεγάζει μια εκκλησία, τραπεζαρία και παρεκκλήσια γεμάτα θρησκευτικές εικόνες, για να μην αναφέρουμε τους περισσότερους μοναχούς από οποιοδήποτε από τα μοναστήρια των Μετεώρων.

3. Μονή Ρουσάνου

Καθισμένη περίπου στη μέση των μοναστηριών, υπάρχει ένας καλός λόγος που η Μονή Ρουσάνου είναι η πιο πολυφωτογραφημένη των Μετεώρων. Αυτό οφείλεται στο ότι ξεχωρίζει περισσότερο στο τοπίο σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο που είναι ορατό από τα περισσότερα άλλα μέρη των Μετεώρων. Αφού υπέστη σημαντικές ζημιές στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το μοναστήρι ξαναχτίστηκε και τώρα είναι ενεργό μοναστήρι.

Monastery in Meteora

4. Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Πιθανώς το χαμηλότερο από τα κύρια μοναστήρια, το St Nicholas Anapausas μοιάζει σχεδόν σαν να αναπτύχθηκε από την πέτρινη κολόνα που κάθεται. Μερικές φορές είναι δύσκολο να δεις πού αρχίζει το μοναστήρι και πού τελειώνει ο βράχος. Μέσα στο μοναστήρι υπάρχει ένα περίτεχνο παρεκκλήσι το οποίο δυστυχώς δεν επιτρέπεται να τραβήξετε φωτογραφίες. Συνεχίζοντας θα βρείτε ένα μικρό καμπαναριό και μια βεράντα με θέα στον τελευταίο όροφο που έχει πραγματικά θέα στο Καστράκι και τη Μονή Ρουσάνου λόγω της χαμηλής πλεονεκτικής του θέσης.

5. Μονή Αγίας Τριάδος

Το πιο απομονωμένο και δυσπρόσιτο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, η Μονή της Αγίας Τριάδας κάθεται μόνη της σε ένα πέτρινο νησί. Αυτό το μοναστήρι, που προσεγγίζεται από μια σκάλα 140 σκαλοπατιών, έχει δεχτεί πολλαπλές ανακαινίσεις όλα αυτά τα χρόνια. Γραφικό με εκπληκτική θέα πάνω από την Καλαμπάκα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ως τοποθεσία ταινίας για την ταινία του Τζέιμς Μποντ του 1981 For Your Eyes Only.

Meteora monasteries. Beautiful view on Monastery of the Holy Trinity placed on the edge of high rock covered of the morning at sun rises, Kastraki, Greece

6. Μονή Αγίου Στεφάνου

Ακριβώς απέναντι από μια κοιλάδα από τη Μονή της Αγίας Τριάδας βρίσκεται το τελευταίο από τα έξι μοναστήρια, η Μονή του Αγίου Στεφάνου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σκάλες για να φτάσετε στο μοναστήρι, αυτό είναι το πιο προσβάσιμο στα Μετέωρα. Στο κεντρικό παρεκκλήσι και τον καθεδρικό ναό μπορείτε να βρείτε μακροχρόνιες υπενθυμίσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου σε αυτό το πλέον μοναστήρι.

7. Άλλα μοναστήρια και βραχώδεις σχηματισμοί

Σε όλο το τοπίο των Μετεώρων πιθανότατα θα δείτε ερείπια από πολλά από τα άλλα μοναστήρια. Κανένα δεν είναι πραγματικά προσβάσιμο σήμερα και συνήθως βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τα διάσημα. Πάρτε, για παράδειγμα, την Μονή Υπαπαντής, που είναι κλειστή για το κοινό αλλά εξακολουθεί να είναι ορατά σφηνωμένη στο χείλος του γκρεμού.

Για μια πλήρη πανοραμική θέα των Μετεώρων, επισκεφθείτε τη γραφική θέα, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του Ρουσάνου και της Μονής Αγίας Τριάδας. Με ένα μικρό χώρο στάθμευσης ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο, είναι εύκολο να το εντοπίσετε. Μπορεί να είναι δύσκολο να χωρέσετε όλο το μεγαλείο των Μετεώρων σε ένα μόνο πλάνο, αλλά εδώ σας δίνουμε την καλύτερη ευκαιρία.

Sunset at Adrachti Pillar in Meteora, Greece

Ένα άλλο μέρος για να θαυμάσετε τους βράχους και τους ογκόλιθους των Μετεώρων είναι ο Στύλος Αδραχτίου. Ακουμπισμένο σε μια αρκετά απρόσιτη πλαγιά ανάμεσα στο Καστράκι και την Καλαμπάκα, αυτός είναι ένας από τους πιο λεπτούς βράχους των Μετεώρων. Περιτριγυρισμένο από τους λόφους της περιοχής, είναι ένα ατμοσφαιρικό σημείο και εύκολα προσβάσιμο αν περπατήσετε ανατολικά από το Καστράκι, περνώντας από τον Ιερό Τάφο της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Αυτές είναι οι συμβουλές μας για ταξίδια στα Μετέωρα. Θα πρέπει τώρα να είστε αρκετά προετοιμασμένοι να επισκεφτείτε αυτόν τον μαγικό προορισμό και να ερωτευτείτε περαιτέρω την Ελλάδα.

Κοινοποιήστε
elΕλληνικά